Eikenprocessierups bestrijding in Castricum en omgeving
Wij zijn al sinds 2017 actief in het bestrijden van de eikenprocessierups en zijn gecertificeerd door Praktijk Centrum Bomen. Wij helpen u graag met het bestrijden van de processierups.
EIKENPROCESSIERUPS BESTRIJDING
Het controleren, vaststellen en verwijderen van de Eikenprocessierups.
1
Melding eikenprocessierups
Na melding wordt er binnen 48 uur op locatie bekeken of het gaat om de eikenprocessierups. Mocht dit het geval zijn dan wordt de boom gemarkeerd door middel van een daarvoor bestemd lint. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt dit gemeld aan de gemeente en wordt de melding verwijderd.
2
Verwijderen eikenprocessierups
Bij het vaststellen van de eikenprocessierups zullen deze binnen 5 werkdagen worden verwijderd. Bij drukbezochte plaatsen met grote kans op overlast (scholen, kinderopvang, winkelcentra) wordt de eikenprocessierups binnen 2 werkdagen na vaststelling verwijderd.
3
Afvoeren eikenprocessierups
De eikenprocessierupsen worden weggezogen uit de boom waarna ze worden opgevangen en tijdelijk opgeslagen bij Hans Huisman boomverzorging conform de voorgeschreven richtlijnen. Wij voeren het afval af naar de Huisvuilcentrale in Alkmaar conform een voorgeschreven protocol om een veilige afvoer van het afval te garanderen.
*Wij werken met staffelprijzen (voor meerdere bomen) deze kunt u opvragen via de mail.

VEILIGHEID STAAT VOOROP
Wij hebben diverse opleidingen van PC bomen (Praktijk Centrum Bomen te Apeldoorn) gevolgd. Hierdoor hebben wij de kennis en ervaring om uw bomen te snoeien en te kappen. Geen boom is hetzelfde waardoor maatwerk van belang is. Wij beschikken over speciale (klim)gereedschappen waardoor wij veilig ons werk kunnen doen. Daarnaast werken wij ook met hoogwerkers of telekranen.
Eikenprocessierups verwijderen
De eikenprocessierupsen nestelen zich bij elkaar in de vorm van een web en zijn lastig te verwijderen. Bekijk de onderstaande video om een indruk te krijgen hoe eikenprocessierupsen worden verwijderd.
Wat zijn eikenprocessierupsen?
Eikenprocessierupsen zijn de larven van een nachtvlinder, zij legt haar eitjes in de toppen van de eikenbomen. De rupsen komen in april, begin mei uit hun eitjes. Hierna vormen ze nesten van groepjes rupsen op de stammen van de eikenbomen. Deze rupsen hebben gemiddeld 700.000 haartjes, de haartjes staan meer bekend als ‘brandharen’ of ‘jeukharen’ deze krijgen ze vanaf half mei. De rupsen schieten hun haren af ter verdediging als ze gevaar zien. Als je in aanraking komt met deze haartjes veroorzaken ze heftige jeuk en huidontstekingen. Wanneer je dit inademt kan dit leiden tot irritaties en ontstekingen in het slijmvlies van je neus, keel en luchtwegen. Als deze brandharen in de ogen komen kan dit binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling geven of irritaties.

Waar komt de eikenprocessierups vandaan?
De eikenprocessierups komt uit Zuid en Midden-Europa. De rups heeft zich geleidelijk steeds meer naar het noorden verplaatst. Het vermoeden is dat dit mede komt door de klimaatverandering. Ook in Nederland blijft de rups zich noordwaarts verplaatsen.
Waar je eerst de meeste gevallen in het zuiden van Nederland zag zijn er steeds meer gevallen noordelijker in Nederland. Je vindt de rups voornamelijk langs de weg. In het bos zul je ze minder snel tegenkomen doordat de bomen dichter op elkaar staan en minder zonlicht opvangen.
Ook zijn er in het bos meer natuurlijke vijanden zoals verschillende soorten wespen, vliegen, vogels en vleermuizen.

Verspreiding van de eikenprocessierups
De eikenprocessierups verplaatst zich langzaam steeds meer naar het noorden. Eind jaren ‘80 en begin jaren ‘90 waren er nog maar enkele gevallen van de rups te vinden in Nederland. Deze gevallen waren in Noord-Brabant en Limburg. Tot 2009 vonden de meeste waarnemingen van de eikenprocessierups plaats in het zuiden van Nederland.
Na deze tijd is de rups zich naar het noorden gaan verplaatsen. Sinds 2009 zijn de aantallen verdrievoudigd. Stijgende temperaturen, warme zomers en zachte winters stimuleren de groei in aantallen.

Klachten veroorzaakt door de eikenprocessierups
Een groot deel van het jaar zul je geen last hebben van de eikenprocessierupsen. Pas in mei en juni krijgen de rupsen brandharen. Hele kleine haren met weerhaken die worden afgeschoten door de rupsen. De meest voorkomende klachten zoals branderigheid en jeuk komen door deze haren. Door de weerhaken is het lastig de haren te verwijderen wat er weer voor zorgt dat de klachten erger worden.
Naast de klachten op de huid kunnen de haartjes ook in de ogen of luchtwegen terecht komen. Wat ervoor kan zorgen dat de ogen opzwellen en rood worden, ook kan het kortademigheid veroorzaken. We zetten alle klachten nog een even op een rijtje.
- Bij contact met de huid krijg je rode bultjes, uitslag of blaasjes.
- Bij contact met de ogen krijg je last van rode gezwollen ogen.
- Bij het inademen van de haartjes krijg je last van de luchtwegen, kortademigheid, hoesten, loopneus en moeilijk slikken
- Verder kun je door het contact met de haartjes misselijk worden en koorts krijgen

ONZE KLANTEN
Onze klanten bestaan uit zowel bedrijven als particulieren.



Neem contact op
Wilt u meer informatie of persoonlijk advies?
Neem gerust contact op met mij door een WhatsApp bericht te sturen.